kali ni wan nak kongsi cara camner nak sorok shoutbox korang dalam blog korang.
 tapi mungkin ramai yang dah taw camner nak buat kejadah tu kan? haha

tapi kali ni wan nak share camner nak tukar 'icon tab'

ni pun sebab ade lah kawan wan suruh bwat entri pasal nih
sebab dia baru je berbloggong eh berblogging nih
hurm.. fisrt skali 

korang dah selalu nampak bende ni kan?


ianya nampak sungguh... sungguh.. errr...
hurm... senang ckap lahh.. mmg dah selalu nampak dah kan?
 jom ramai2 tukar icon yang bosan tu.. 

first skali.. korang cari gamba baru untuk korang ganti gambar lama tu...
rasa macam nak buat sendiri mcm wan punya?
boleh.. tapi bile dalam PS tu.. pastikan background korang 

TRANSPARENT
(macam ni hah..)
kalau x msti xkan jadi mcam yang korang nak.. 
lainlah kalau itu yang korang nak...

pastu... kalau dah siap design korang...
save dlam png sebab wan rase tu paling kecik (takot berat plak nanti)
kalau nak jpg pn bleh..

pastu... upload dkat salah satu ni..
                             *flickr (flikr x detect transparent)
mane2 lah
dkat facebook korang pn bleh..

tp wan syorkan picasa lah..
sbb.. picasa detect transparent layer
senang nak dpat saiz gamba korang blek..
login gne google account gak..
kan senang? =)

okeh pastu tengok coding korang blek aritue...
*bagi yang hide shoutbox jer lah..


Okay..
Contoh gambar wan nih


                                                                *contoh wan punyer


*kalau dekat picasa ada tunjuk dekat sini

Tinggi:182
Lebar:88

Edit saiz gamba korang dekat
Coding warna MERAH


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:182px;
width:88px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 88-w) : moveGB(88-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">

CODE SHOUTBOX KORANG KAT SINI 

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (88-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>


*psst: jangan lupe yang dkat bawah sekali tu...
nanti x jadik plak!

copy url gamba tadi...
pastu paste dkat coding yg bewarna BIRU

toda tada!~ suda siap.....
senang kan?
tkan save....